Att göra i Kittelfjäll på sommaren
#1 Fjällvandring i Kittelfjäll kan sammanfattas på ett sätt, ”lugn och ro”. Alla får plats på fjället och du löper inte speciellt stor risk att träffa på några andra människor. Från southlapland.com kan vi bjuda på dessa två beskrivningar av två vandringsleder som utgår från eller avslutar i Kittelfjäll. Väl på plats kommer ni upptäcka att fjällområdet har så mycket mer att erbjuda!
Kittelfjäll – Marsliden
Längd: ca 25km
Vandring: Lätt till medelsvår vandring
Start i Kittelfjäll med vandring i tät skog. Vid Rissjön glesnar det och vyerna mot Marsfjällen är storslagna. Från Blerikstugan väljer man att gå vidare mot Marsfjällskåtan. Sträckningen är mycket fin och går ofta över härliga gräsängar där kan man välja att göra en topptur upp på Marsfjället, 1589 m.ö.h. Från kåtan fram till Marsliden har man en storslagen natur att njuta av. Leden fortsätter mot ett smalt pass och sedan ner i en spännande dalgång med branta fjällväggar och block. En klassisk vandringsled med härlig vildmarkskänsla i en orörd fjällmiljö.
Grönfjäll – Kittelfjäll
Längd: Ca 20km
Vandring: Lätt till medelsvår vandring, heldag.
Från byn Grönfjäll går det en fin led upp genom en vidsträckt dalgång. Här dröjer det inte länge förran fjällkänslan infinner sig. Stigen är till en början brant och stenig men blir bättre uppe på fjället. Leden rundar sedan Grönfjäll och ansluter till den alpina anläggningen i Kittelfjäll. Både Grönfjället och Kittelfjället är tacksamma toppar att bestiga. Utsikten över fjällvärlden är fantastisk. Sträckan kan med fördel även cyklas (medelsvår)!
#2 Jakt & Fiske i Kittelfjäll har länge varit en populär aktivitet. Långväga resesällskap har begett sig till Kittelfjäll för att under guidade turer utforska jaktmarkerna som erbjuds. För att få jaga i södra lappland krävs dels ett statligt jaktkort men även ett lokalt jaktkort.
Kontakta Vilhelmina Turistbyrå så berättar de mer om vad som gäller, 0940-398 86. På bild ses Carl XVI Gustaf på ripjakt i Kittelfjäll.
#3 Paddling i Kittelfjäll håller hög klass. Följande beskrivning kan vi från www.dikanas.eu och Ulf Vesterlund förmedla.
Sträcka: Fättjaur – Avasjön t o r
Karaktär: Sjöpaddling
Svårighetsgrad: Medelsvår
Vattenvägen: Längd 45 km, sjöandel 80%/50%
Stränderna: Fjäll / Obygd
Lyft: 3 st ca 0.1 km.
Länets förnämsta kanotvatten inom fjällområdet. Består av omväxlande sjö- å- och forspaddling i den översta delen av Vojmåns vackra dalgång, både uppströms och nedströms. Den som vill undvika sjöpaddlingen längs sjön Fättjaure och samtidigt korta turen kan använda Gielas som start och/eller slutpunkt. Sjöandelen minskar då till ca 50%.
Sträckan erbjuder en spännande tur med med kortare forsande avsnitt omväxlande långa vackra meandrande åpartier och en del sjöpaddling. Du tas på en vildmarkstur långt in i fjällvärlden. Vid högvatten kan du komma nästan ända fram till Åtnikstugan. Turen passerar fjällgården Vardofjäll där du kan göra ett besök och där det finns möglighet till övernattning.
Observera att framkomligheten är reducerad vid lågvatten.
Österut och medströms Vojmån kan man med några längre landtransporter ta sig ner via Borkasjön med sin mäktiga genombrottsdal, förbi Kittelfjäll, genom Bergsjön och förbi Dikanäs via Dikasjön till Vojmsjön. Vana forspaddlare har möjlighet att fortsätta ner mot Vilhelmina och Volgsjön via Vojmåns nedre lopp. Denna del är dock bitvis svårpaddlad med många forsar och lyft. Vissa avsnitt är bara framkomliga vid högvatten. Kanot kan hyras i Kittelfjäll.
Från: www.dikanas.eu / Ulf Vesterlund